SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

warzywa na

  • Pulpety rybne - obiad w 20 minut

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] lub innej ryby 1 jajko 15 g suchej kaszy manny szczypior/ natka pietruszki/ koperek - według uznania sól, pieprz łyżeczka musztardy dijon Dodatki - quinoa, groszek cukrowy, warzywa według uznania Jak wykonać: Rozmrożony filet rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 - 10 minut by kasza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2021 Data: 2018-11-26 07:51:03
  • VEGE Burger Orkiszowy - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] jest to zestaw „zrób to sam". Sypka forma burgera może nieco odstraszać, ale już po rozpakowaniu widzimy, że nie jest to sztuczny proszek, ale ekspandowany orkisz, suszone warzywa, przyprawy i trochę mąki. Całość należy zalać odrobiną ciepłej wody i odczekać ok. 10 minut. Po tym czasie otrzymujemy lepką masę, która z łatwością daje się formować [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 837 Data: 2021-11-20 18:01:01
  • [...] Wiele z nich dotyczy wprowadzenia zmian w stylu życia, a szczególnie w sposobie żywienia. Zazwyczaj obiecujemy sobie, że nasza dieta stanie się zdrowsza, bogatsza w warzywa i owoce oraz jednocześnie ograniczeniu ulegną wszystkie niezdrowe przekąski, oraz słodycze. Czy jest to dobry pomysł? Dobre zmiany nie muszą odbierać przyjemności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2651 Data: 2022-01-09 07:10:05
  • W pierwszej części opracowania zmierzyłem się z zagadnieniem picia wody z cytryną, stosowania białka serwatkowego w czasie redukcji oraz kwestii stosowania mleka i produktów powodujących silny wyrzut insuliny. W kolejnej części tekstu omówię garść bezsensownych lub ryzykownych dla zdrowia sposobów zwalczania tkanki tłuszczowej. Nadmiernie ciepłe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1721 Data: 2022-08-24 08:00:52
  • Które produkty zwalczają stany zapalne?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 661 Data: 2023-02-18 19:15:28
  • [...] odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu tych ważnych składników odżywczych. W suplementacji szczególnie polecane są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 578 Data: 2024-04-05 08:40:58
  • [...] 3-4 kg miesięcznie, rozłóż proces na miesiące, nie na tygodnie. W pierwszym etapie musisz zmienić produkty jakie zjadasz, na jak najmniej przetworzone (np. chude mięso, warzywa, zdrowe tłuszcze). W drugim – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5436 Data: 2017-03-28 12:03:04
  • Dlaczego nie ma jednej "najlepszej" diety?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] korzyści przyniesie wprowadzenie do diety produktów o dużej gęstości odżywczej i zróżnicowanym składzie. Warto pamiętać o dobrych źródłach tłuszczu i białka, spożywać warzywa i owoce. Jednak i to wymaga czasami indywidualnego podejścia ze względu np. na alergie. Obserwuj swoje ciało, swoje preferencje i odczucia. Tylko wtedy będziesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1608 Data: 2018-08-13 10:33:31
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1471 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • [...] jedz różnorodną nieprzetworzoną żywność, nie rezygnuj z węglowodanów, ale wybieraj te o niskim stopniu przetworzenia np. bataty i kasze, codziennie spożywaj sezonowe owoce i warzywa, włącz do swojej diety więcej ryb, jedz codziennie produkty fermentowane/kiszone włącz do swojej diety algi i wodorosty bądź aktywny fizycznie - jeśli możesz, idź [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8902 Data: 2018-12-18 09:23:09
  • Większość modnych diet jest „skuteczna”, tj. przynosi wyraźny spadek masy ciała. Skąd więc ta ironia? Bo ocenianie samego spadku masy ciała jest bezsensowne. Może się okazać, iż z tych 5, 10 czy 15 kg większość stanowi masa mięśni, a wcale nie tkanka tłuszczowa. Jak uniknąć efektu jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2561 Data: 2020-04-29 11:27:52
  • Czego nie jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3497 Data: 2021-01-04 11:11:50
  • [...] Jednak trzeba pamiętać, że musielibyśmy jeść sporo produktów zawierających sterole, aby zobaczyć znaczną redukcję LDL. Naturalne pokarmy roślinne, takie jak orzechy, warzywa, zboża, rośliny strączkowe i orzechy zawierają tylko niewielkie ilości tych związków i to niestety nie wystarczy, żeby wpływać na poziom lipidów. Wyższy poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 984 Data: 2021-11-09 12:33:18
  • [...] 4,7 mg  orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg  mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona chia 7,7 mg siemię lniane 5,3 mg  Warzywa liściaste Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych. Oprócz żelaza zawierają mnóstwo witamin i minerałów, poza tym są niskokaloryczne i często bardzo aromatyczne. Stanowią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1023 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Jaki ketchup wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku z mięsem czy rybą, a w szczególności ziemniaków pieczonych czy frytek bez dodatku ketchupu. Razem z musztardą i chrzanem jest on od lat jednym z bardziej popularnych dodatków smakowych do posiłku. Ketchup Kotlin -60% kcal Jedna z niewielu alternatyw ketchupu o obniżonej zawartości cukrów. Firma znana, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10792 Data: 2017-08-10 07:57:57
  • Natka pietruszki vs. korzeń pietruszki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jak wiadomo warzywa powinny być nieodzowny elementem naszej diety, choć szacuje się, że wielu z nas zjada ich o wiele za mało. Co niestety często odbija się na wielu brakach, które potrafią dawać bardzo różne symptomy naszemu organizmowi. Niektóre z warzyw mają jadalne korzeń, ale i liście, należy do nich – pietruszka. Pietruszka zwyczajna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2880 Data: 2018-03-15 14:56:10
  • [...] pomaga pozbyć się zanieczyszczeń znajdujących się na płytce nazębnej. Chrupanie łodyg selera zwiększa również produkcję śliny. Jak widzisz warto wybierać świeże, chrupiące warzywa. Chrup jak najwięcej warzyw i ciesz się zdrowymi, białymi zębami. Truskawki Nie tylko nie zabarwią zębów na czerwono, ale również mogą sprawić, że zęby staną się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3830 Data: 2018-11-28 11:47:03
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2837 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne orzechów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1308 Data: 2022-01-11 07:04:08
  • [...] tłustego mięsa, którego tłuszcz ścieka na węgiel. Ponadto chude mięso jest po prostu zdrowsze. Postaw na dodatek warzyw Polecamy też podczas grillowej biesiady, przygotować warzywa i owoce, co jest bezpieczne, zdrowe i smaczne. Warzywa są bogate w witaminy, błonnik i składniki odżywcze, które mogą zmniejszać ryzyko raka. Śmiało wrzuć na ruszt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 947 Data: 2022-05-02 08:06:06